Tuin Tips

Voorjaarssnoei

Het is alweer maart. De tijd dat de bomen en struiken gaan uitlopen en de eerste bloemen te zien zijn. Maar wat moet er nu eigenlijk gebeuren aan de tuin?

 

De maand maart is een mooie start voor het tuinseizoen. Maart en april zijn de snoeimaanden voor veel planten zolang het niet vriest. Tuinonderhoud is nu het juiste moment om mee te beginnen. De vaste planten die bovengronds zijn afgestorven kunnen tot op de grond toe afgeknipt worden. Let hierbij wel op voor de jonge scheuten die de planten al hebben gevormd. Naast de vaste planten mogen ook de siergrassen afgeknipt worden zodat deze snel kunnen gaan uitlopen.Snoei gereedschap

In de winterperiode zie je veel tuinliefhebbers buiten struiken en bomen snoeien. Soms lijkt dit makkelijk maar het kan ook tegenvallen. Zonder goed gereedschap is het erg lastig om zo'n klus uit te voeren.

 

De keuze voor het juiste snoei- en zaaggereedschap is afhankelijk van de dikte van de takken en het soort takken. De dikte kan namelijk variëren van enkele millimeters tot tientallen centimeters. Gebruik voor de dunnere takken een snoeischaar met een papegaaienbek. Deze schaar snijdt aan twee kanten en is ideaal voor het knippen van jonge, groene takken. Voor dikkere takken raden wij aan om een handzaag te kopen met een lichte buiging in het lemmet. Door de buiging houdt u goed grip op de tak en heeft u een natuurlijke zaagbeweging.Zelf uw tuin ontwerpen?

Een nieuwe tuin ontwerpen vergt veel meet- en denkwerk. Een goede basis is heel belangrijk. Wij helpen daarom graag bij de eerste opzet en het geven van enkele tuinvoorbeelden. Ga je zelf een tuin ontwerpen? Volg dan het stappenplan door op onderstaande button te klikken. Het belangrijkste bij het ontwerpen van een tuin is 'meten is weten'. Maak een plattegrond om te bepalen wat er zoals in de tuin kan passen. Doe dit het liefst met zijn tweeën: rechte lijnen zjin makkelijk te meten maar hoeken zijn lastiger. Meet vanuit de gevel van de tuin. Geef op de plattegrond ook het huis aan, met deur en ramen: belangrijk voor de loop- en kijkrichting in de tuin en het zicht vanuit het huis. Hulp nodig bij de uitvoering van het ontwerp? Neem contact op met Hoogendoorn Tuinen en wij denken met u mee.

 Gazononderhoud

Om uw grasmat in optimale conditie te houden heeft deze onderhoud nodig. Waar bestaat het gazon onderhoud in de herfst uit? Het advies is om op jaarbasis het gazon drie keer te bemesten. De eerste bemesting in maart/april, de tweede bemesting in de periode juni/september en de derde bemesting in de herfst. Uw hovenier in regio Nieuwerkerk aan den IJssel helpt graag mee met het bemesten van uw gazon.